1240302304_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lauantaina saatiin vihdoin ristiäiset pois päiväjärjestyksestä - johan niitä oli odotettukin. Sofia sai pitkään harkitun nimensä ja omat kummit, äiti sai häärätä niska hiessä keittiössä. Ymmärtääkseni kaikilla oli ihan hauskaa, näin kuulin jälkeenpäin. Ihan tosissaan sitä alkaa miettiä ikäänsä, kun parin tunnin alkoholittomat juhlat saa totaalisesti mehut pois. Turnauskestävyys oli minimissään ja seuraava päivä menikin totaalisesti toipumiseen.

1240302394_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ristiäismenu meinasi jälleen aiheuttaa huolta. Tykkään leipoa, mutta on hirvittävän vaikeaa keksiä uusia tarjottavia, joiden pitäisi ennalta maistamatta toimia. Lisäksi vakiovieraittemme joukkoon kuuluu ns. "ruokavammaisia", joten tarjolla pitää olla niin laktoositon, gluteeniton, kuin lihatonkin versio. On myös hankalaa miettiä kuinka paljon evästä pitää olla, yleensä ammun reilusti yli ja meillä syödäänkin herkkuja aina juhlien jälkeiset viikot... Osittain luotin vanhaan hyväksi havaittuun, osittain kokeiltiin uusia juttuja.

Suolaisia tarjottavia oli valmiit voileivät, riisipiirakat & munavoi, sekä Tessan ja Teemun syntymäpäivillä loistavaksi koettu lohi-katkarapuleivoskakku. Makeaa osastoa puolestaan edusti Teemun ristiäisissä koemaistetut, valmiina ostetut vadelmatäytteiset kinuskikakut, jotka ikävä kyllä kärsivät lieviä kuljetusvaurioita. Muutenkin leipomon väellä oli tainnut olla vähän kiire (tai silkka välinpitämättömyys) kaakkujen suhteen, sillä kostutus oli vähän vinksallaan. Kakun lisäksi tein Daim-valkosuklaa kakun, joka jakoi mielipiteet rankasti. Omasta mielestäni se oli ylimakeaa höttöä, toiset halusivat sitä jopa kotiinviemisiksi. Gluteenitonta osastoa edustuivat appelsiinikääretorttu, sekä lakkatäytekakku, joka maistui taivaallisen hyvälle! Tätä meillä tehdään toistekin.

1240471906_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Daim-valkosuklaakakku

Pohja:
300 g Tummia täytekeksejä
100 g sulatettua margariinia

Täyte:
2,5 dl kermaa vaahdotettuna
1 levy valkosuklaata (130 g)
250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
1,5 isoa daimia murustettuna

Sekoita keksinmurut ja sula rasva, painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, lisää rahka. Kääntele joukkoon sulatettu suklaa, lisää sitruunamehu ja daimmurut.

Sulata liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä, anna jäähtyä pieni hetki. Kaada liivateneste seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle, anna hyytyä 2-4 tuntia tai yön yli. Koristeeksi kermavaahto"kukat", joihin istutettu palat daimia, sekä keskelle keko Daim-muruja.